Δήμος Στροβόλου

Ο Δήμος Στροβόλου ιδρύθηκε το 1986, με βάση τη Νομοθεσία του Περί Δήμων Νόμου Ν. 111/85 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου, μετά τον Δήμο Λεμεσού, με πληθυσμό πέραν των 70.000 κατοίκων.

Αναφορές στο Στρόβολο ή Στρόβιλο υπάρχουν από τα μεσαιωνικά χρόνια, από τον γνωστό μεσαιωνικό χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά και από τον Φλώριο Βουστρώνιο, λίγο αργότερα. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας ο Στρόβολος υπήρξε βασιλικό φέουδο. Στην όλη εξέλιξη της ιστορίας του Στροβόλου, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός.

Ο Στρόβολος είναι σήμερα ένα μεγάλο προάστιο, καταλαμβάνει μία έκταση 25 τετραγωνικών χλμ και χωρίζεται σε έξι ενορίες: τη Χρυσελεούσα, τον Αγ. Δημήτριο, τον Απ. Βαρνάβα και Αγ. Μακάριο, τον Αγ. Βασίλειο, τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και τον Σταυρό.

Όραμά μας η αειφόρος ανάπτυξη και  η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, σε μια σύγχρονη και φιλική πόλη για να ζεις και να εργάζεσαι. Δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης  για την Κοινωνία, το Αστικό Περιβάλλον,  τη Δημόσια Υγιεινή και τον Πολιτισμό, μέσω της συνεχούς  επένδυσης στο Ανθρώπινο Δυναμικό μας, της μέγιστης  αξιοποίησης Τεχνολογίας και της δημιουργίας συνθηκών για στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την εδραίωση του εθελοντισμού.

Η πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη βρισκόταν πάντοτε στους βασικούς στόχους του Δήμου Στροβόλου. Το 2017 έλαβε για πρώτη φορά το βραβείο «Πράσινη Πόλη» από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, με το οποίο βραβεύθηκε για τρεις συναπτές χρονιές. Μάλιστα, το 2018 έλαβε την ύψιστη τιμητική διάκριση, το Χρυσό Αγρινό, ενώ βρίσκεται στο δίκτυο Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων του Οργανισμού. Ο Δήμος Στροβόλου αποτελεί την πρώτη Τοπική Αρχή παγκύπρια που έλαβε την πιστοποίηση Green Offices. Ακόμα ο Δήμος βραβεύθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου ως Φορέας Οικολογικής Διαχείρισης Χώρων Πρασίνου το 2019.

Ο Δήμος Στροβόλου έχει εκτεταμένη κοινωνική πολιτική, η οποία υλοποιείται από το Ίδρυμα Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994. Στα πλαίσια λειτουργίας του Ιδρύματος, λειτουργούν προγράμματα και δραστηριότητες Κοινωνικής Πολιτικής, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσφοράς υπηρεσιών σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στον Στρόβολο όπως υπηρεσίες για τα άτομα τρίτης ηλικίας, οικογενειακή πολιτική και δράσεις υποστήριξης νέων οικογενειών και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, η προώθηση του πολιτισμού είναι πολύ σημαντική για τον Δήμο Στροβόλου, με τη πολιτιστική πολιτική του να εστιάζεται στην αξιοποίηση του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, το οποίο άρχισε την λειτουργία του το 2003, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην πολιτιστική ζωή του Δήμου, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Επίσης, το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου ενισχύει και προωθεί την τέχνη, τα γράμματα και τον πολιτισμό όντας ένα από τα πρώτα Δημόσια Κτίρια στην Κύπρο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί ως παράδειγμα ορθής πρακτικής στις Ευρωπαϊκές Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες.

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Δήμο Στροβόλου, γεγονός που αποδεικνύεται από το φάσμα της δράσης του, ως αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για αυτόν τον λόγο και είναι η πρώτη αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η οποία αποφάσισε να ενταχθεί στο Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Στέλεχος Επικοινωνίας

Άννα Παντοπίου
Λειτουργός Ασφάλειας

Λεωφ. Στροβόλου 100
Τ.Θ. 28403, 2094, Στρόβολος

Τηλ: 22470313

Ιστοσελίδα