McDonald’s™ Κύπρου

McDonalds™ Κύπρου

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ)

Η McDonald´s εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά τον Ιούνιο του 1997, ανοίγοντας το πρώτο εστιατόριό της στις Φοινικούδες, στη Λάρνακα. Σήμερα, λειτουργεί 18 συνολικά εστιατόρια σε όλη την Κύπρο, παραμένοντας πιστή στην προσφορά, την κοινωνική ευθύνη, τη διαφάνεια και την ευσυνειδησία, αρχές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με όλες τις δράσεις της. Από τη μέρα της ίδρυσής της μέχρι και σήμερα, η Εταιρεία επιδεικνύει εκτενές και αξιόλογο έργο στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), έχοντας ως επίκεντρό της τον άνθρωπο, την ποιότητα φαγητού του και το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Κατέχει ηγετικό ρόλο στο χώρο της εστίασης στην Κύπρο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι δεν παύει να εκσυγχρονίζεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, να επιδεικνύει εμπορική οξυδέρκεια και να μεταλλάσσεται δημιουργικά και πρωτοποριακά.

Όμως, η επιτυχία των εστιατορίων McDonald’s στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη σκληρή δουλειά και την επιχειρηματική οξυδέρκεια των ανθρώπων που στελεχώνουν την Εταιρεία. Οι ίδιοι γνωρίζουν πώς να αναβαθμίζουν διαρκώς τα εστιατόρια, να εκπαιδεύουν το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των Κυπρίων καταναλωτών.

Δράσεις ΕΚΕ:

Δίπλα στους ανθρώπους vs. Covid-19:

Από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο, προτεραιότητα της McDonald’s ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι (όπως πάντοτε φυσικά) η ευημερία και ασφάλεια των ανθρώπων της και των πελατών που την εμπιστεύονται καθημερινά. Φροντίζει διαρκώς να διασφαλίζει ότι οι χώροι στους οποίους βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό της και εξυπηρετεί το κοινό, είναι πάντοτε καθαροί και ασφαλείς.

Η Εταιρεία ενεργοποίησε ταυτόχρονα και ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, αυξάνοντας περισσότερο τα υψηλά μέτρα υγείας και ασφάλειας, ιδιαίτερα μέσω των υπηρεσιών McDelivery™ και Drive-Thru που λειτουργούσαν κανονικά κατά τη διάρκεια του lockdown, πάντοτε με γνώμονα την ασφαλή προετοιμασία και παράδοση όλων των γευμάτων και ροφημάτων.

Η McDonald’s συνείσφερε στο Κράτος, στο πλαίσιο του δικτύου #SupportCY της Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό REACTION, προσφέροντας δωρεάν γεύματα στο Συντονιστικό Κέντρο του Σχεδίου Κινητών Συνεργείων για Εξυπηρέτηση Πολιτών του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων που δέχθηκε περιστατικά με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Επίσης, πρόσφερε δωρεάν γεύματα στους ανθρώπους της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου και δωρεάν ροφήματα και παγωτά Sundae μέσω των Drive-Thru των εστιατορίων McDonald’s σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, τους Πυροσβέστες και τους Εθνοφρουρούς. Επιπλέον, παραχώρησε χορηγία στο Γενικό Νοσοκομείου Πάφου, με σκοπό την ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού του, στηρίζοντας έμπρακτα ένα σημαντικό μέρος του κοινωνικού συνόλου (Κοινωνική Πρόνοια, Πρόσφυγες, Παιδικές Στέγες, Άπορες Οικογένειες, Εκκλησίες).

Η πανδημία του Covid-19, βρήκε την Εταιρεία να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διατηρώντας παράλληλα το σύνολο του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού της. Δεν χάθηκε καμία θέση εργασίας και ταυτόχρονα κατάφερε να διασφαλίσει όλες τις θέσεις. Ακολούθως, λίγες μέρες μετά την πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων, η McDonald’s ανακοίνωσε νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ελεύθερες επαρχίες της Κύπρου, προχωρώντας άμεσα και σε νέες προσλήψεις.

Ronald McDonald House Charities® Κύπρου (RMHC® Κύπρου): 

Το Ronald McDonald House Charities Κύπρου είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 65 χώρες παγκοσμίως, με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη προγραμμάτων που βελτιώνουν άμεσα την υγεία και ευημερία των παιδιών. Στην Κύπρο, το Ronald McDonald House Charities Κύπρου ιδρύθηκε το 2014 και πρόκειται για Εγγεγραμμένο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα.

Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, το RMHC Κύπρου εργάζεται εντατικά για να κρατάει τις οικογένειες μαζί στα δύσκολα, ενώ σε συνεργασία με άλλα παραρτήματα του RMHC σε όλο τον κόσμο, παρέχει δωρεάν διαμονή σε  οικογένειες από την Κύπρο που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία του παιδιού τους.

Το πρώτο μεγάλο έργο του εγκαινιάστηκε το 2014 και ήταν η δημιουργία κλινικής για παιδιά με καρδιακές παθήσεις στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία. Το δεύτερο έργο του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και θα είναι το άνοιγμα του πρώτου Ronald McDonald House®, ενός σύγχρονου ξενώνα που θα παρέχει δωρεάν διαμονή και στήριξη στις οικογένειες των παιδιών που νοσηλεύονται.

Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος προέρχεται από εισφορές που γίνονται μέσω των ειδικών κουτιών και των οθονών αυτοεξυπηρέτησης που βρίσκονται εντός των εστιατορίων McDonald’s™, σε όλη την Κύπρο. Επίσης, λαμβάνει απευθείας χορηγίες από ιδιώτες ή Οργανισμούς και συμμετέχει σε δραστηριότητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Επιπλέον οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την εισφορά τους και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Ιδρύματος www.rmhc.org.cy/donate που παρέχει πολλαπλές επιλογές σε όποιον επιθυμεί να συμβάλει στο έργο του Ronald McDonald House Charities Κύπρου.

Χορηγίες, Προγράμματα & Σεμινάρια

Η McDonald’s, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, επενδύει διαρκώς σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνδέονται με τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, την ισορροπημένη διατροφή, καθώς και την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Κοριτσιών κάτω των 17 ετών

Αναγνωρίζοντας το ταλέντο και τις ικανότητες όλων ανεξαιρέτως, η McDonald’s στηρίζει το ποδόσφαιρο γυναικών ως Κύριος Χορηγός των Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Κοριτσιών κάτω των 17 ετών. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 2020 μεταξύ της McDonald’s και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και προνοεί συνεργασία μέχρι το 2022. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η Εταιρεία είναι πάντοτε υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και ότι όλοι είναι πρωταγωνιστές -ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος και μορφωτικού επιπέδου- σε οποιοδήποτε χώρο ή τομέα δραστηριοποιούνται.

McDonald’s Kids Football Programme: Από το 2004 επιχορηγεί ιδιωτικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, το 2019 ξεκίνησε επίσημα το McDonald’s Kids Football Programme, το οποίο ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, να καλλιεργούν το ομαδικό πνεύμα και την ίδια στιγμή έχουν την ευκαιρία να προπονούνται από επαγγελματίες του ποδοσφαίρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 επιχορηγεί πέντε παιδικές ακαδημίες ομάδων της Α’ Κατηγορίας (ΑΕΚ, Ανόρθωσις, ΑΠΟΕΛ, Απόλλων, Ομόνοια), ενώ έχει εντάξει στο πρόγραμμα και την Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο, κα Θάλεια Παναγή, η οποία προσφέρει πολύτιμες συμβουλές και στήριξη σε παιδιά, γονείς και προπονητές.

Happy Meal Readers: Η McDonald’s υλοποιεί το πρόγραμμα Happy Meal Readers, θέλοντας να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο το διάβασμα και να αρχίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας να έρχονται πιο κοντά, απολαμβάνοντας μαζί ακόμα πιο ποιοτικές στιγμές. Σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης συγγραφέα παιδικών βιβλίων Cressida Cowell, η εταιρεία δίνει την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό να επιλέγει μεταξύ ενός βιβλίου ή παιχνιδιού με κάθε αγορά ενός Happy Meal™.

Διατροφή & Ψυχολογία: Γνωρίζοντας ότι η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και την πολύ καλή ψυχολογία είναι σημαντικοί παράγοντες υγείας, η McDonald’s ανακοίνωσε ήδη από τα τέλη του 2019 τη συνεργασία της με την κα Νικολέττα Ντορζή, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (M.Sc., RDN). Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή της στο «Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Γονέων» που διοργανώθηκε από τη McDonald’s στο πλαίσιο του McDonald’s Kids Football Programme και πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με τους Απόλλωνα, Galaxy, Lemasia, Olympico και Ομόνοια. Μαζί με την κα Θάλεια Παναγή, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο (με εξειδίκευση στην Αθλητική Ψυχολογία), αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν την ειδικότητά τους, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους γονείς που συμμετείχαν να υποβάλουν ερωτήσεις, σχετικά με τη διατροφή και την ψυχολογία.

Your Right To Know: H McDonald’s, πιστή στην παγκόσμια δέσμευσή της για πλήρη διαφάνεια, δίνει την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό της Κύπρου να μάθει τα πάντα γύρω από την προετοιμασία, την παρασκευή των προϊόντων της και οτιδήποτε άλλο αφορά την Εταιρεία και τις δράσεις της. Πώς; Υποβάλλοντας ερωτήσεις μέσα από την πλατφόρμα “Your Right To Know”, εύκολα και απλά!

Με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της McDonald’s Kύπρου www.mcdonalds.com.cy μπορεί κανείς να υποβάλει μία ή και περισσότερες ερωτήσεις στο πεδίο “Ask your question” και στη συνέχεια να τις καταχωρίσει. Στη συνέχεια, η αρμόδια ομάδα της McDonald’s, διαβάζει και απαντά σε κάθε ερώτηση, με σαφήνεια και απόλυτη διαφάνεια.

Road Safety Programme: Η McDonald’s, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου, δημιούργησε το 2010 το συγκεκριμένο πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά και αφορά την ενημέρωσή τους, γύρω από θέματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια.

Ίσες Ευκαιρίες & Πρόγραμμα Σπουδών: Ο άνθρωπος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της McDonald’s και γι’ αυτό επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής και μορφωτικού επιπέδου. Μία επιπρόσθετη κοινωνική πρωτοβουλία της McDonald’s είναι η απασχόληση ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ). Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι επιβραβεύει τους υπαλλήλους της, δίνοντάς τους ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.

Περιβαλλοντική Συνείδηση: Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος έχουν εξίσου μέγιστη σημασία για την εταιρεία και αυτό αποδεικνύεται και από τις φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειές της. Η McDonald’s και τα McCafé® λατρεύουν τον εκλεκτής ποιότητας καφέ και έχουν περιβαλλοντική ευσυνειδησία, γι’ αυτό και ο υψηλής ποιότητας καφές τους προέρχεται από 100% κόκκους Arabica και κατέχει πιστοποίηση Rainforest Alliance, διασφαλίζοντας ότι προέρχεται από βιώσιμες πηγές.

"Better M": Σε παγκόσμιο επίπεδο, η McDonald’s εγκαινιάζει την καινοτόμο πλατφόρμα "Better M", μέρος της οποίας είναι και η εισαγωγή νέων συσκευασιών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας, καθώς και στην απομάκρυνση και ελαχιστοποίηση του πλαστικού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Κύπρο τα εστιατόρια McDonald’s αντικατέστησαν το καπάκι και τη συσκευασία του McFlurry® με ένα χάρτινο κύπελλο, προσφέροντας πλέον το κύπελλο McFlurry με τα 4 φτερά (4-Flap McFlurry Cup). Επίσης, αντικατέστησαν τα πλαστικά κουταλάκια για τα παγωτά Sundae και McFlurry με ξύλινα κουταλάκια, τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα καλαμάκια, καθώς και τα πλαστικά balloon sticks με balloon sticks που είναι φτιαγμένα από χαρτοκιβώτια.

Με αυτά τα δεδομένα, τα εστιατόρια McDonald’s αν και ήδη χρησιμοποιούν συσκευασίες προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά σε όλα τα εστιατόριά τους, μέχρι το 2025 αναμένεται ότι όλες οι συσκευασίες τους θα προέρχονται από 100% ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες ή πιστοποιημένες πηγές.

 

 

Στέλεχος Επικοινωνίας

Κατερίνα Ανδρέου - Head of CSR

Email: katerina.andreou@mcdonalds.com.cy
Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνών 30 – 32, Λάρνακα, 6023

Ιστοσελίδα